Το «πανέξυπνο» μπαστούνι για τους ηλικιωμένους

Ιάπωνες ερευνητές της εταιρίας Fujitsu στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας ‘Mobile World Congress’ στη Βαρκελώνη ,παρουσίασαν ένα μπαστούνι με ποικίλες λειτουργίες. Εκτός από το να βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο παρέχει δυνατότητες όπως ο προσανατολισμός μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS.

Οι συγγενείς των ηλικιωμένων θα έχουν την δυνατότητα να ξέρουν ανά πάσα στιγμή, με την βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη στον προσωπικό τους υπολογιστή, την ακριβή τους τοποθεσία. Όταν μάλιστα εκείνοι, πρέπει να αλλάξουν πορεία ή έχουν χαθεί το μπαστούνι δονείται και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας την σωστή κατεύθυνση που έχει καταχωρηθεί στο GPS.

Συνδέεται στο διαδύκτιο και μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου. Σε περίπτωση που αισθανθεί όμως κάποια ανωμαλία στα παραπάνω ,αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.

Είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi ) καθώς και με μια οθόνη LED στη λαβή του.

Η εταιρία Fujitsu φιλοδοξεί με το συγκεκριμένο μπαστούνι να λύσει σημαντικές ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία ,άλλων χωρών που πάσχουν από δημογραφικό πρόβλημα και μελλοντικά να αξιοποιηθεί από κάθε άτομο με κινητικά προβλήματα.

Πηγή: skai