Πως να σερφάρετε ανώνυμα

Αν νομίζατε ότι κανείς δεν ξέρει τι κάνετε όταν είστε online, τότε σίγουρα κάνετε λάθος. Σήμερα, σχεδόν ο καθένας μπορεί να εντοπίσει τις διαδικτυακές σας συνήθειες, να βρει ακριβώς ποιες τοποθεσίες έχετε επισκεφθεί και να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με το τι συμπαθείτε, τι αντιπαθείτε και τις προτιμήσεις στις αναζητήσεις σας. Η κυβέρνηση, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι ιστοσελίδες και οι μηχανές αναζήτησης, είναι όλοι σε θέση να παρατηρούν τη δραστηριότητά σας και να αποθηκεύουν cookies στον υπολογιστή σας για περαιτέρω σκοπούς παρακολούθησης. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την ταυτότητά σας στο διαδίκτυο. Διαβάστε παρακάτω εύκολους τρόπους για νασερφάρετε ανώνυμα:

Χρησιμοποιήστε VPNs

Ένα Virtual Private Network (που συνήθως αναφέρεται ως VPN) είναι βασικά ένα δίκτυο που επιτρέπει στους χρήστες να συνδεθούν μεταξύ τους ή να συνδεθούν σε απομακρυσμένες τοποθεσίες, μέσω ενός ασφαλούς «δίαυλου» που δημιουργήθηκε μέσα σε ένα δημόσιο δίκτυο. Στηρίζεται στις “εικονικές” συνδέσεις, οι οποίες δρομολογούνται μέσω του Web, από τον ιδιωτικό τομέα (domain) της εταιρείας προς την απομακρυσμένη τοποθεσία ή τον χρήστη, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για φυσικές συνδέσεις. Με άλλα λόγια, ένα VPN είναι ένα ιδιωτικό δίκτυο χτισμένο πάνω σε δημόσιες υποδομές, όπως το Internet.

Τα VPNs μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία για ανώνυμη πλοήγηση, να παρακάμπτουν γεωγραφικούς περιορισμούς, να κρύψουν πραγματικές διευθύνσεις IP, να παρακάμψουν περιορισμούς των ISP, καθώς και για ασφαλή επικοινωνία μέσω VOIP σε Skype, Yahoo Messenger, και άλλες σε online υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων.

Χρησιμοποιήστε Proxy Servers

Τα Proxies (διακομιστές μεσολάβησης) χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για να παρακάμψουν περιορισμούς του δικτύου και να σερφάρετε ανώνυμα, αλλά έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα σε σχέση με τα VPNs: μπορούν μόνο να φιλτράρουν τα δεδομένα που περνούν μέσω ενός web browser, και ως εκ τούτου, η ταυτότητά σας θα εξακολουθεί να εκτίθεται κατά τη χρήση άλλων προγραμμάτων επικοινωνίας. Σε κάθε περίπτωση, τα Proxies εξακολουθούν να είναι πολύ καλά εργαλεία για την πλοήγηση σε ορισμένες ιστοσελίδες χωρίς να αποκαλύψετε την ταυτότητα ή τη θέση σας.

Για να μάθετε ποια Proxies είναι τα καλύτερα, πρέπει πρώτα να γνωρίζετε το χρόνο λειτουργίας του και τον απαιτούμενο χρόνο πρόσβασης. Για το λόγο αυτό, μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν δημόσιο κατάλογο διακομιστών μεσολάβησης, όπως το PublicProxyServers.com.

Χρησιμοποιήστε Tor

Το Tor είναι ένα από τα καλύτερα δωρεάν λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανώνυμο surfing. Όταν χρησιμοποιείτε το Tor, όλες οι επικοινωνίες σας κρυπτογραφούνται και προστατεύονται από τα «περίεργα βλέμματα» και αυτό περιλαμβάνει την πλοήγηση στο διαδίκτυο, την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, την ανταλλαγή δεδομένων και πολλά άλλα προγράμματα επικοινωνίας (σχεδόν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε).

Πηγή: secnews